Din tryghed

betyder det hele

Bestil din tid her

Abort

Hvis du overvejer at få en abort, men er i tvivl om, hvordan det foregår, kan du orientere dig på vores hjemmeside eller ringe direkte til klinikken. Du behøver ingen henvisning til medicinsk abort, og hvis du bestiller tid inden kl. 11:30, kan du komme til samme dag (dog ikke fredag). Du skal helst have en idé om, hvilken graviditetsuge du er i, da den medicinske abort tilbydes fra 5. til 8. uge.

Forskellen på medicinsk og kirurgisk abort

Medicinsk

 • Ingen narkose eller bedøvelse
 • Ikke invasiv procedure
 • Lav risiko for komplikationer
 • Kan føles mere naturligt og minde om kraftig menstraution
 • Du er mest hjemme og i vante omgivelser

Kirurgisk

 • Udføres senere i graviditeten
 • Indgrebet tager under 15 minutter
 • Kan udføres under fuld narkose
 • Er ofte forbundet med mindre blødning og kramper
 • Kræver som regel kun et besøg på hospitalet

Hvordan foregår en medicinsk abort?

En medicinsk abort foregår ved, at du får udleveret nogle tabletter, der skal sætte gang i din abort.

Trin 1: På klinikken

Ved den medicinske abort får du først foretaget et gynækologisk tjek og scanning for at se, hvor langt du er i din graviditet. Du får foretaget en clamydia-test og får taget en blodprøve, der viser graviditetshormonet. Herefter får du udleveret 1 Mifegyne-tablet, som skal sørge for, at din krop ikke reagerer på det graviditetsbevarende hormon, og som hjælper med at stoppe graviditeten. Vær opmærksom på, at tabletterne kan give bivirkninger såsom kvalme, mavesmerter og blødning.

Trin 2: Hjemme

To dage senere skal du placere 4 Cytotec stikpiller dybt i skeden. Disse tabletter får din livmoder til at trække sig sammen, og du vil herefter få en blødning, der mest af alt minder om en meget kraftig menstruation. Herefter har du aborteret. Blødningen vil efterhånden aftage; du vil bløde sparsomt de næste 8-10 dage.

Trin 3: Kontrol på klinikken

Efter cirka 1 uge skal du igen møde op på klinikken, hvor vi undersøger om alt er, som det skal være. Livmoderen scannes, for at se, at graviditeten er udstødt, og du får taget en blodprøve, der skal vise, at graviditetshormonet er faldet. Du vil under abortkontrollens afslutning få en grundig introduktion til prævention; herunder de forskellige spiraltyper såsom kobberspiral, de to forskellige hormonspiraler, det nydesignede, brugervenlige og smarte pessar Caya m.fl.

Har du brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål eller behov for yderligere uddybelse, kan vi kontaktes her, eller på tlf.:

Hvordan foregår en kirurgisk abort?

Ved en kirurgisk abort foretages der et indgreb i livmoderen.

Selve indgrebet

Den kirurgiske abort tager cirka 15-25 minutter og kommer til at foregå i fuld bedøvelse. Hvis du er førstegangsgravid, vil du få lagt en stikpille op i skeden for at blødgøre og dermed gøre det mindre ubehageligt for dig. Den kirurgiske abort eller udskrabning foregår på sygehuset, hvor de foretager en gynækologisk undersøgelse på dig for at vurdere din livmoders størrelse og for at opdage eventuelle infektioner. Der skal altid foretages ultralydsscanning på hospitalet for at.

Fuld narkose

Hvis du bliver fuldt bedøvet, er det vigtigt, at du møder op fastende; dvs. 6 timer før indgrebet finder sted, må du ikke have indtaget nogen former for mad eller mælkeprodukter samt tygge tyggegummi eller ryge. Det er dog tilladt indtil 2 timer før indgrebet at drikke væsker som vand, te, kaffe (uden mælk) og juice.

Du kan fortryde til det sidste

Du skal være opmærksom på, at dit valg om abort kan fortrydes indtil sidste øjeblik, før indgrebet finder sted.

Vær sikker på, at du er velinformeret om, hvordan en abort foregår og forberedt på, at du kan have nogle smerter under aborten. Ofte er det en god idé at snakke med nogen i sin omgangskreds eller finde nyttig information online fra andre, der har gennemgået forløbet, og som vælger at dele sin erfaring med medicinsk abort.

Afvigelser til regler om abort

Der findes enkelte afvigelser fra det almindelige abortforløb. Dette indbefatter, hvis du ønsker en abort efter 12. uge eller er under 18 år. Nedenfor ses eksempler på, hvad dette kunne være:

Abort efter 12. uge

  I særlige situationer kan du få en abort efter 12. uge

  • Hvis barnet vil få en alvorlig psykisk eller fysisk lidelse.
  • Hvis dit helbred udsættes for fare i forbindelse med graviditeten.
  • Der skal søges tilladelse til abort hos abortsammenrådet i regionen

Under 18 år

Hvis du er under 18 år og gravid, skal dine forældre eller en værge give en skriftlig tilladelse til din abort. 

Vi er klar over, at det kan være et ømt emne og svært for nogle at fortælle om til sine forældre, men i de fleste tilfælde vil forældrene blot være taknemmelige over, at du deler det med dem, så de har mulighed for at støtte dig igennem aborten og de spørgsmål, der måtte være. 

En abort uden forældrenes samtykke kan ske, hvis der ikke har været kontakt mellem barn og forældre igennem længere tid, eller hvis det ikke er muligt at få kontakt til forældrene, da de er bortrejst eller forsvundet. En abort uden samtykke fra forældrene kan også opnås med værges underskrift, hvis det vurderes, at kvinden vil opnå en alvorlig risiko eller lide fysisk eller psykisk overlast som gravid.

Hvilke overvejelser skal jeg gøre mig inden en abort?

For nogle er en abort det mest overskuelige, især hvis graviditeten er opstået pludseligt eller omstændighederne ikke lige er på plads. Men det er også vigtigt at vide, at en abort i sjældne tilfælde kan skabe fysiske såvel som psykiske komplikationer.

Mange kvinder begynder straks at tænke på fremtiden, når de bliver gravide, og dette kan ofte gøre én nervøs for, hvad der venter én, når man bliver forælder for første gang.

Det er vigtigt at huske på, at du altid har et valg. Så tænk dig godt om og tag dig god tid til at overveje, hvad der er den rigtige beslutning for lige netop dig.